Arne Christensens tur til sydpolen

Læs Arne Christensens beskrivelse af en enestående tur fra den 89. breddegrad til Sydpolen

Efter mange års forberedelser, og efter 8 hårde døgn i 25 graders kulde nåede jeg den 13. januar 2024 kl. 16.45 Sydpolen. I kraft af et enestående teamwork med min ledsager Claus Geleff og vores guide Taylor Sweitzer, lykkedes det.

Jeg var godt forberedt, i god form, og udstyret var i orden. Men det viste sig, at ekspeditionen fra den 89. breddegrad og frem til Sydpolen – en strækning på godt 111 km – var langt hårdere, end jeg havde forventet.

Kulden var en udfordring for mig. Der var intet glid i skiene i den frostkolde og tørre sne, og pulken var tung at trække. Det var hårdt arbejde i cirka 8 timer om dagen. Samtidig måtte jeg ikke svede, for hvis jeg blev våd på kroppen, kunne det gøre mig kold. Men jeg undgik det ikke. Da vi nåede frem til Sydpolen i 28 graders frost, havde jeg is på brystkassen.

Jeg kunne ikke bruge mine hænder til noget uden for teltet. Jeg frøs om hænderne, og kunne intet mærke. Jeg kunne heller ikke arbejde med handsker på, så efter den første dag stod det klart, at jeg ville have brug for meget mere hjælp af Claus og Taylor, end jeg havde forestillet mig. Selv på skiene kæmpede jeg med at holde varmen om hænderne. Efter anden dag havde jeg overfladiske forfrysninger på næsetippen og overlæben. Det var en advarsel. Hvis forfrysningerne udviklede sig, ville ekspeditionen slutte.

Men glæden over at være i gang, løbe på ski på Antarktis, befinde sig i et enestående landskab med storslået natur, et kammeratligt og super samarbejde med ledsager og guide betød alt. Jeg fik mange skulderklap og rosende ord, da vi nåede frem. Der var stor interesse for vores deltagelse, og mange gav udtryk for, at vi var en stor inspiration.

Det var en enorm personlig tilfredsstillelse at gennemføre ekspeditionen, og jeg håber, at jeg kan være til inspiration for andre, og at jeg kan bidrage til at vise omverdenen, hvad blinde kan.

Jeg stopper aldrig med at løbe på ski, men hvad det næste mål skal være, kender jeg ikke i skrivende stund. Følg med på Team Blind South Pole 2024 og på www.blindpioner.dk

Ski4Ever

Arne Christensen på Sydpolen